Ihmisoikeus vai mielipide?
Miksi toisten rakkaus on hyväksyttävämpää kuin toisten? Miksi saman sukupuolen edustajien välinen rakkaus on vähempiarvoista? Miksi seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat poliittisia kysymyksiä, vaikka heteroparien eivät ole? Miksi meillä on perus oletus siitä, että jokainen on hetero? Monta “miksi” -alkuista kysymystä, joihin suoraa vastausta ei taida olla. Kuitenkin nämä edellä luetellut kysymykset ovat suuri syy siihen, miksi Pride-kuukautta vietetään.
Jotkut voivat ajatella Pride-kuukauden olevan sateenkaaren tyrkyttämistä, jolloin monet suuret yritykset vaihtavat sometilien profiilikuvan sateenkaariteemaisiksi. Tällöin surullisen moni aikuinen kertoo julkisesti alkavansa boikotoimaan yrityksiä, jotka kannattavat vähemmistöjen oikeuksia.
Todellisuudessa Pride-kuukauden tarkoitus on kiinnittää erityishuomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin, jotka eivät aina toteudu toivotulla tavalla. Nämä ihmisoikeuksiin luettavia oikeuksia pidetään melko usein mielipidekysymyksinä.
Miksi heteroparien avioliitto- tai adoptio-oikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä? Vastaus taitaa löytyä raamatusta, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen asia. Samoin myös lapsien hankkiminen. Kuvakaappaus Helsingin Sanomien vaalikoneesta.
Viime viikolla uutisotsikoihin nousi Turussa maalattu sateenkaarisuojatie. Suojatie ei kuitenkaan kauaa ehtinyt koristamaan Turun katuja, kun poliisi kertoi sen olevan tieliikennelain vastainen.
Selvää on, että lakia kuuluu noudattaa ja liikenteen tulee olla turvallinen. Poliisin määräys suojatien poistamisesta on ilahduttanut osaa kansaa, mutta osa kansasta ajattelee poliisin toiminnan olevan homofobista ja väärin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
Komisario Tuomo Katajisto kommentoi suojatien poistoa Aamuset-kaupunkilehdessä seuraavasti: "Tieliikennelain näkökulmasta tapaus on selkeä. Suojatiet on merkittävä lain tarkoittamalla tavalla. Emme voi olla varmoja siitä, etteivät suojatien kirkkaat värit vie suojatietä lähestyvän autoilijan huomiota"
Suojatien värit ovat huomiota kiinnittävät, mutta suojatie on merkitty usealla liikennemerkillä, joka ei ilmene komisario Katajiston kommentista. Kommentista voisi päätellä, ettei suojatiellä ole liikennemerkkejä, jotka kertovat kyseessä olevan suojatie.
Kuva Seppo Kemppainen /Turun kaupunki.
On surullista miten tietyn ihmisryhmän oikeudet herättävät paljon negatiivisia mielipiteitä kansassa. Joissakin maissa homoseksuaalisuus on rikos eikä transihmisiä koskeva laki imartele. Esimerkiksi Suomessa nykyistä translakia pidetään epäoikeudenmukaisena. Toisaalta myös vasta viime vuosisadan loppupuoliskolla Suomessa homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksesta sekä rikoslaista. Vaikka olemmekin ottaneet edistysaskeleita, parannettavaa on edelleen.
Rakkaus on kuitenkin yksi ihmisen perustarpeista, oli kyse sitten miehen tai naisen välisestä rakkaudesta tai johonkin vähemmistöön kuuluvien välisestä rakkaudesta. Molemmissa tilanteissa rakkaus on yhtä arvokasta ja oikeutettua.
Hyvää Pride-kuukautta ja muistakaa rakastaa!
<3 Nimetön
Kommentit
Lähetä kommentti